Voor het eerst is uit stamcellen levensecht menselijk maagwandweefsel gekweekt in een petrischaaltje. Handig om medicijnen tegen maagzweren en maagkanker uit te testen, meldt Nature.

De ‘3D human gastric organoids’ (hGO’s) van Jim Wells en collega’s van Cincinnati Children’s Hospital Medical Center hebben een diameter van ongeveer 3 mm, veel kleiner dan een echte maag dus. Maar de opbouw van de wand uit verschillende cellagen is levensecht. Het kost ongeveer een maand om ze te kweken, door huidcellen eerst te deprogrammeren tot pluripotente stamcellen en die vervolgens te behandelen met een uitgekiende cocktail van groeifactoren, in een bepaalde volgorde die voor vakgenoten waarschijnlijk het écht belangwekkende nieuws is..

Het is al gelukt om zulke organoïden te infecteren met Helicobacter pylori, de bacterie die de belangrijkste oorzaak is van maagzweren en daaruit voorktkomende maagkanker, en te kijken wat zo’n infectie precies doet met allerlei signaalmechanismen in de maagwand.

Nog geen twee weken geleden meldde Wells in Nature Medicine dat hij ook al levensechte menselijke darmwand heeft gekweekt, verpakt in een muizennier om de bloedtoevoer te garanderen. En in de Volkskrant verklapt zijn Utrechtse collega Hans Clevers desgevraagd dat hij binnenkort in Cell staat met een gekweekt stukje lever dat ook al perfect functioneert.

‘Heel de mens wordt geminiaturiseerd’, zo vat de krant het optimistisch samen.

bron: Nature, de Volkskrant