Oplossing voor kolencentrales?

Noorse onderzoekers hebben octrooi gekregen op een kunststofmembraan dat selectief koolstofdioxide doorlaat en andere gassen, zoals waterstof en methaan, tegenhoudt. Ze willen het gebruiken om de rookgassen van elektriciteitscentrales te ontdoen van CO2, dat daarna bijvoorbeeld kan worden opgeslagen in de bodem.

Het membraan bestaat uit een poreuze drager van polysulfon, met daarop een laag polyvinylamide. Die laatste wordt gecrosslinkt om hem te laten uitharden. En wanneer je daarvoor ammoniumfluoride of een andere fluorverbinding gebruikt, blijk je een verrassend hoge selectiviteit voor CO2 te krijgen.

De onderzoekers van de NTNU-universiteit in Trondheim weten zelf nog niet precies wat er in het membraan gebeurt. Maar het basisidee is dat het nat moet zijn om te werken. CO2 reageert dan met H2O tot HCO3- , dat veel gemakkelijker door het membraan dringt. Het overblijvende waterstofatoom wordt zolang bij een aminegroep geparkeerd die in NH3+ verandert.

De fluorionen zouden hierbij een dubbel effect hebben. Ten eerste verhogen ze als het ware de pH van het aanwezige water door zich aan waterstof te binden. Ten tweede creëren ze sterk polaire plekken in het membraan waar andere gasmoleculen, die over het algemeen apolair zijn, niet langs kunnen.

De details zijn na te lezen in octrooi EP1740291.

bron: NTNU

Onderwerpen