Op de planeet Mars zijn sporen aangetroffen die er uitzien als uitgekristalliseerd gips. En als het is uitgekristalliseerd moet het eerst in vloeibaar water hebben gezeten, redeneren NASA-onderzoekers.

Het nieuws werd bekend gemaakt tijdens het herfstcongres van de American Geophysical Union in San Francisco.

De sporen zijn gefilmd door het inmiddels bijna 8 jaar oude verkenningsvoertuig Opportunity. Ze zien er uit als puur gehydrateerd calciumsulfaat oftewel gips, en de eerste analyses met de röntgenspectrometer van de Opportunity bewijzen dat in elk geval de calcium/zwavelverhouding klopt.

Volgens onderzoeksleider Steve Squyres is dit het soort nieuws dat ‘geofysici uit hun stoel laat springen’. Zo’n zuivere gips-ader van een paar cm breed en 50 cm lang kun je alleen krijgen als het ter plekke uitkristalliseert uit water. Dat water moet er dus ooit zijn geweest, en dat vergroot weer de kans dat er ooit leven heeft kunnen bestaan op Mars.

Bovendien hoeft de pH van dat water niet zo heel laag te zijn geweest. Eerdere mineraalvondsten suggereerden dat het Marswater wèl behoorlijk zuur was, wat de kansen op leven weer een stuk zou hebben verkleind. Voor gips is dat zure niet nodig: het bewijst nog niet dat er water aanwezig is geweest met een neutrale pH, maar het kàn wel.

Bron: BBC News

Onderwerpen