Behandel brood met een aangepaste magnetron en het is na twee maanden nog niet beschimmeld. Scheelt een hoop afval, volgens het Amerikaanse bedrijf MicroZap.

Gewoonlijk beschimmelt brood binnen een dag of tien, vooral als je het warm in een plastic zak verpakt zodat het lekker vochtig wordt. Volgens Britse cijfers wordt 32 procent van alle broden mede daarom onopgegeten weggegooid.

MicroZap, een spin-off van Texas Tech University in Lubbock, heeft de magnetron eigenlijk ontwikkeld om vlees, gevogelte en groente te ontdoen van Salmonella en andere bacteriële besmettingen. Het apparaat heeft de vorm van een tunnel waar een transportband doorheen loopt. De straling bestaat uit een mix van radiofrequenties die zo is gekozen dat bacteriën doodgaan zonder dat het voedsel er overdreven sterk door wordt opgewarmd. Wat meehelpt is dat ze veel gelijkmatiger is dan in een huis-tuin- en keukenmagnetron.

Per ongeluk is vervolgens ontdekt dat sporen van schimmels in brood net zo min tegen deze straling kunnen. Tien seconden in de tunnel is voldoende.

De bedenkers moeten toegeven dat de meeste bakkerijen het idee niet snel zullen omarmen. In die branche zijn de marges te laag om veel te kunnen investeren, zelfs als je bedenkt dat je op de lange termijn aardig kunt besparen op schimmelwerende additieven.

Bovendien is het maar de vraag of consumenten überhaupt oud brood wensen te eten, zelfs als het niet beschimmeld is.

En of je als bakker niet jezelf in je voet schiet wanneer je die consumenten zo ver krijgt dat ze dat wèl gaan doen in plaats dat ze terugkomen om een vers brood te kopen.

bron: BBC News

Onderwerpen