Nieuwe monokliene kristalstructuur voor samengeperst grafiet

Halverwege tussen grafiet en diamant zit een nog onbekende, monokliene tussenvorm van koolstof die minstens zo hard als diamant is. Dat voorspellen Chinese onderzoekers in Physical Review Letters.

De nieuwe structuur zou moeten ontstaan wanneer de atoomlagen in grafiet worden vervormd, waarbij ze onderling bindingen gaan vormen. Die wijziging is net iets minder ingrijpend dan de overgang van grafiet in diamant. Het resultaat is ook duidelijk minder stabiel: haal je de druk weg, dan wordt het gewoon weer grafiet.

De voorspelling is geheel gebaseerd op theoretische structuurberekeningen maar de auteurs vermoeden dat deze ‘M-koolstof’ al eens is geproduceerd in een lab in Washington. Een van hen was betrokken bij die proef uit 2003, waarbij koolstof bij lage temperatuur werd samengeperst in een diamanten klem. Het resultaat was zó hard dat er stukken van de klem afbraken.

Indertijd lukte het niet om de kristalstructuur te achterhalen. Maar achteraf gedroeg het materiaal zich precies zoals je op grond van de berekeningen van M-koolstof zou verwachten.

bron: naturenews

Onderwerpen