Minstens één producent van ftalaten gaat het voorgenomen Europese verbod op zijn product aanvechten. De risico’s voor gezondheid en milieu kunnen ‘adequaat worden beheerst’, zo laten de European Council for Plasticizers and Intermediates (ECPI) en het Phthalate Esters Panel van de American Chemistry Council weten.

Het verbod betreft bis(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP, ook wel DOP genoemd, met de O van octyl), een populaire weekmaker voor pvc. Anderhalve week geleden werd duidelijk dat de Europese Commissie het gebruik binnen een paar jaar wil verbieden vanwege sterke aanwijzingen dat de stof reproductietoxisch is.

Hetzelfde geldt voor twee andere ftalaten, maar dát interesseert de ECPI niet omdat geen enkel ECPI-lid die stoffen maakt.

DEHP wordt wél door twee ECPI-leden geproduceerd. De Europese Commissie zou het liefste zien dat het aanstaande verbod ze aanzet tot innovatie in de vorm van een alternatieve, minder toxische weekmaker. Maar de bedrijven in kwestie innoveren liever in hun eigen tempo.

De grootste van de twee (een naam wordt nergens genoemd, maar het zou BASF wel eens kunnen zijn) gaat nu dus proberen om speciale toestemming van de Europese Commissie te krijgen om DEHP toch te mogen blijven produceren. Als we de ECPI moeten geloven is het belangrijkste argument niet eens dat er geen alternatief is, maar dat het voortgezette gebruik geen kwaad kan.

Of zo’n pleidooi binnen de huidige Europese politieke verhoudingen nog enige kans maakt, blijft afwachten.

bron: C&EN

Onderwerpen