Lithium-ionbatterijen zijn lang niet zo slecht voor het milieu als veel mensen denken. Het gaat ze in elk geval niet lukken om de milieuvoordelen van elektrische auto’s verpesten, zo blijkt uit een Zwitserse levenscyclusanalyse van ‘plug in’-hybrides.

In Environmental Science and Technology presenteren onderzoekers van het federale materiaalkundelab Empa in Dübendorf een rekensom die er op neerkomt dat productie, onderhoud en recycling van de Li-accu’s slechts 15 procent uitmaken van de totale milieuvoetafdruk van de gemiddelde Europese elektrische auto.

 

Van die 15 procent komt ongeveer de helft voor rekening van de winning van koper en aluminium voor de elektrodes en de bekabeling. De impact van de winning van lithium is veel kleiner.

 

Gerekend over de levensduur van de auto heeft het opladen van de accu’s via het stopcontact een gemiddeld drie keer zo grote impact. Uiteraard is die wel sterk afhankelijk van de bron van de gebruikte elektriciteit. Is dat een waterkrachtcentrale, dan zien de cijfers er ineens heel anders uit dan wanneer het een kolencentrale betreft.

 

Uit de studie valt ook op te maken dat een auto met benzinemotor iets van 1 op 25 of 1 op 30 moet rijden om beter voor het milieu te zijn dan een plug-in.

 

bron: C&EN

Onderwerpen