Het bedrijfsleven moet meer moeite steken in het opleiden van vakmensen, met name op vmbo- en mbo-niveau. Anders dreigt het tekort aan technici echt een groot probleem te worden, stelt oud-Shell-topman Rein Willems in het Financieele Dagblad.

“Honderd jaar geleden was een eigen bedrijfsschool heel normaal. Veel ondernemers zijn qua onderwijs erg consumptief geworden, de overheid regelt het maar. Zo simpel is dat niet. Bedrijven moeten meer betrokkenheid tonen”, aldus Willems, die er aan toevoegt dat er gelukkig ook bedrijven zijn die wèl geld in vakscholen steken.

Volgens hem legt met name het vmbo teveel de nadruk op de theoretische leerweg: “Veel 12- en 13-jarigen zijn nog heel speels. Laat hen een echt vak leren. Als ze ouder zijn, kunnen ze altijd nog studeren.”

Het FD interviewde Willems vanwege de presentatie van het Masterplan Bèta Techniek. Kernpunt van dat plan is dat in het jaar 2025 40 procent van alle opgeleiden moet worden afgeleverd met een diploma in een bèta- of technische richting. Nu is dat maar 25 procent.

Willems, die eerder de topsector Chemie leidde, is een van de trekkers van dit masterplan. Volgens hem is het een misvatting dat er in Nederland geen toekomst meer is voor de industrie: “De maakindustrie is essentieel. We hoeven niet alles te doen, maar wel de dingen waar we goed in zijn.”

bron: FD

Onderwerpen