In Zwitserland is een implantaat ontwikkeld dat de concentraties van 5 componenten in je bloedsomloop tegelijk kan meten. De behandelend arts kan ze vervolgens uitlezen via een draadloze Bluetooth-verbinding. Handig voor diabetici maar ook voor het doseren van chemokuren, denken de uitvinders.

Het implantaat, dat deze week wordt gepresenteerd tijdens de DATE 13-elektronicaconferentie in Grenoble, is vooral een wonder van miniaturisering. Het is slechts 14 mm lang maar bevat 5 sensoren, een zendertje en een inductiespoeltje. Het idee is dat het met behulp van een holle naald vlak onder de huid van de patiënt wordt geplaatst. De voeding (0,1 W) komt uit een pleister die buiten op de huid wordt geplakt, en die een batterij met een tweede inductiespoel bevat.

Elke sensor bevat een enzym dat selectief een van de te meten componenten bindt. Volgens mede-uitvinder Giovanni de Micheli, van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, kun je zo in principe alles meten wat je wilt op voorwaarde dat je een enzym kunt vinden dat lang genoeg meegaat.

Momenteel test hij onder meer enzymen die lactaat, glucose, ATP en cholesterol kunnen aantonen. De levensduur daarvan is een week of zes. Met een beetje geluk weet de dokter tegen die tijd voldoende zodat hij geen vers implantaat meer hoeft in te brengen, is de gedachte.

bron: EPFL, BBC News

Onderwerpen