In de VS is een genetisch gemodificeerde muis gekweekt met hersenen die net zo functioneren als die van een mens met een erfelijke vorm van depressie. Zo kun je onder meer uitproberen of medicijnen iets tegen die depressie doen, schrijven onderzoekers van de University of Pittsburgh School of Medicine vandaag op de website van het American Journal of Medical Genetics Part B.

George Zubenko en collega’s hebben de muis gebaseerd op de hypothese dat erfelijke depressie in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een bepaalde mutatie in het DNA dat de expressie van het gen CREB1 regelt. Dat gen codeert voor een eiwit dat de expressie van een aantal andere genen versterkt.

 

De muizenvariant van CREB1 lijkt sterk op de menselijke. De Amerikanen hebben dus geprobeerd wat er gebeurt als je dat muizengen op precies dezelfde manier muteert.

 

Inderdaad blijken de gemodificeerde muizen ook een aantal typische symptomen van menselijke depressie te vertonen, wat de hypothese bevestigt dat CREB1 daar het nodige mee te maken heeft.

 

Eerdere pogingen om muismodellen voor depressie te maken imiteerden eigenlijk alleen die symptomen, door in te grijpen op genen die kennelijk door CREB1 worden aangestuurd. Zo’n model is uiteraard veel minder representatief.

 

De onderzoekers hopen dat de toegepaste methodes ook zijn te gebruiken voor modellen van andere ziektes, die met de regeling van genen te maken hebben. Muis en mens vertonen op dat vlak wel vaker grote overeenkomsten.

 

bron: University of Pittsburgh

Onderwerpen