80.000 liter kopersulfaat levert Turner Prize-nominatie op

Een uit de hand gelopen experimentje met kristalgroei heeft Roger Hiorns een nominatie opgeleverd voor de prestigieuze Turner Prize. De Britse kunstenaar, die zich specialiseert in artistieke toepassingen van chemie, maakt hiermee kans op 25.000 pond en eeuwige roem.

Hiorns maakte vorig jaar de wanden van een afgedankt appartement in Zuid-Londen waterdicht. Vervolgens liet hij er via een gat in het plafond 80.000 liter verzadigde kopersulfaatoplossing in lopen. Zodra de temperatuur daalde, kristalliseerde een deel van het zout uit en bedekte wanden en plafond met spookachtige blauwe kristallen.

Nadat de rest van de vloeistof was weggepompt en afgevoerd naar de recycling, was de installatie genaamd ‘Seizure’ een paar maanden open voor het publiek. Dat arriveerde bij drommen, ondanks de noodzaak om vóór het betreden van de flat beschermende kleding aan te trekken.

Hiorns heeft eerder gespeeld met zeep, desinfecterende middelen, parfum en andere chemicaliën. Een eerder werk betrof bijvoorbeeld een rooster i de vloer van het Tate Modern, met een brandbare vloeistof er onder die hij vervolgens aanstak..

De Turner Prize wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt aan een Britse moderne kunstenaar van onder de 50 die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft onderscheiden. Hij geldt als een van de belangrijkste in zijn soort maar ook als een van de meest controversiële.

Hiorns en de andere drie genomineerden worden nu geacht om een nieuwe installatie te maken voor een tentoonstelling die in oktober start in het Tate Britain. We zijn benieuwd. De prijswinnaar wordt in december bekend.

bron: The Guardian

Onderwerpen