Even buiten Houston heeft orkaan Harvey een chemische fabriek van Arkema verwoest. Door overstromingen vielen zowel de reguliere elektriciteitstoevoer als de noodaggregaten uit.

Opslagtanks met organische peroxiden konden daardoor niet meer worden gekoeld, en die verbindingen zijn dermate instabiel dat zonder koeling de boel onherroepelijk een keer ploft. Gelukkig besefte de bedrijfsleiding dat ook, en had ze ruim op tijd alle mensen binnen een straal van anderhalve mijl laten evacueren. Wel raakten enkele hulpverleners gewond.

Diezelfde orkaan legde tevens eenderde van de Amerikaanse olieraffinagecapaciteit tijdelijk plat. De vraag rijst of het wel verstandig was om zó veel industrie te concentreren in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen. Met enig leedvermaak tekent de New York Times er bij aan dat bedrijven als ExxonMobil nu zelf de gevolgen beginnen te voelen van een klimaatverandering die ze eerder hebben ontkend.

 

DowDuPont

De fusie tussen Dow Chemical en DuPont is een feit. Sinds 1 september vallen beide chemieconcerns onder de holding DowDuPont. De activiteiten zijn verdeeld over drie gemeenschappelijke divisies: Agriculture, Materials Science en Specialty Products. Deze constructie is tijdelijk: vanaf het begin was het de bedoeling ze als zelfstandige bedrijven naar de beurs te brengen, of los te verkopen.

 

DuPont-onderzoekers gaan Organon achterna

In de VS zijn wegbezuinigde DuPont-onderzoekers voor zichzelf begonnen. Ze noemen zich STRIDE, wat staat voor Science, Technology & Research Institute of Delaware, en bieden contractonderzoek aan op het gebied van polymeren, organometaalsynthese en computational chemistry. Daartoe hebben ze labruimte gehuurd in het DuPont Experimental Station in Wilmington, VS, dat op kosten van de staat Delaware deels wordt omgetoverd tot incubator.

 

Varen op hout

Het Chemelot Institute for Science & Technology (InSciTe) werkt aan een proeffabriek die lignine uit houtresten omzet in ‘Crude Lignin Oil’ (CRO), een alternatieve bunkerolie voor zeeschepen. Ergens in 2018 moet de productie van 160 liter per dag van start gaan, voldoende om de bruikbaarheid te kunnen testen.

Samen synthetiseren

Het Groningse Syncom en het Nijmeegse Mercachem gaan samen verder. Met zijn tweeën willen de voormalige universitaire spin-offs de ‘belangrijkste middelgrote contract research organisation’ (CRO) in Europa worden: ‘small enough to care and large enough to matter’, volgens Mercachem-directeur Eelco Ebbers. Risico-investeerder Gilde en pensioenfonds PGGM steken extra geld in deze Mercachem-Syncom Group. Beide partners synthetiseren ‘kleine’ organische moleculen voor de farma-industrie, als onderdeel van geneesmiddelenontwikkeling. De verschillen zijn subtiel: zo heeft Syncom een webshop, terwijl Mercachem wat meer onderzoek doet op eigen initiatief.

 

Volgende melkkoe

Het Californische farmaconcern Gilead Sciences neemt voor $ 11,9 miljard Kite Pharma over. Kite werkt aan chimeric antigen receptor T-cell therapy (CAR-T), een veelbelovende vorm van immunotherapie tegen kanker. Gilead betaalt contant; het bedrijf, dat ooit begon met aidsremmers, verdient momenteel goud geld met medicijnen tegen hepatitis C. Die handel is echter over zijn hoogtepunt heen. Volgens Gilead wordt CAR-T ook weer een miljardenmarkt, mede omdat het maximaal $ 500.000 per behandeling gaat kosten.

 

Mega-medisch centrum

Van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag de fusie tussen het AMC en het VUmc toch doorgaan. De twee Amsterdamse medische centra kondigden het plan een jaar geleden al aan, maar in eerste instantie vreesde ACM voor een concurrentieprobleem op het gebied van ingewikkelde operaties en andere complexe zorg. Niet wat het onderzoek betreft, overigens.

 

Twee miljoen voor antibiotica

Demissionair minister Schippers steekt € 2 miljoen in het Global Antibiotic Research and Development Partnership (GARDP) van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi). Ook Duitsland, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika dragen bij aan het initiatief, dat nieuwe, goed werkende én betaalbare antibiotica moet opleveren. Daartoe wil men op een slimme manier bestaande kennis inkopen bij de farmaceutische industrie. Volgens Schippers is deze innovatieve aanpak nodig omdat bestaande businessmodellen voor antibiotica-ontwikkeling niet werken.