Na 2020 moet Europa meer gaan investeren in onderzoek en innovatie, blijkt uit een voorzetje op de begroting van wat het negende kaderprogramma moet worden.

De Europese Commissie rekent voor dat een budget van € 120 miljard, de helft meer dan dat van het lopende Horizon2020-programma, over twintig jaar 450.000 extra banen schept. Met € 160 miljard zouden het er 650.000 zijn. De officiële begrotingsonderhandelingen, waarbij tevens compensatie moet worden gezocht voor het wegvallen van de Britse bijdrage, beginnen later dit jaar.

 

One broodje kroket, please

Op de Technische Universiteit Eindhoven wordt Engels vanaf 2020 de officiële voertaal, ook buiten de collegezalen. Nederlanders mogen onderling nog wel Nederlands praten, maar alle schriftelijke communicatie wordt Engelstalig en zelfs het kantinepersoneel moet op taalles, meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens Jo van Ham, vicevoorzitter van het college van bestuur, is de maatregel niet bedoeld om nog meer studenten naar de nu al overvolle collegezalen te trekken. Een hoger percentage buitenlanders kan echter geen kwaad. ‘Wij vinden dat we aan een internationale gemeenschap moeten bouwen. En de wereld van ingenieurs is Engels.’

 

Pharvaris vs. Pharming

Pharming krijgt er een concurrent bij, vlak om de hoek in Leiden. Biotech-veteraan Hans Schikan (ex-Prosensa) heeft in alle stilte € 15 miljoen opgehaald voor de oprichting van Pharvaris, dat eveneens werkt aan een middel tegen erfelijk angio-oedeem. Het verschil is dat Pharvaris er voor het eerst een pil van wil maken in plaats van een injectie. Eind dit jaar starten de klinische tests.

 

PPE-wederopstanding

Eind 2019 wil Sabic de PPE-fabriek in Bergen op Zoom weer opstarten. Die werd in 2014 stilgelegd omdat de vraag naar PPE (polyfenylethers) afnam en een fabriek in de VS, die draait op goedkoop schaliegas, het in zijn eentje af kon. Hij is echter nooit gesloopt en heeft nog een milieuvergunning, wat goed uitkomt nu de verkoop van Noryl, een mengsel van PPE en polystyreen, weer toeneemt.

 

Methanol uit plastic soep

Rotterdam krijgt mogelijk een fabriek die jaarlijks 360.000 ton afvalplastic en ander huisvuil omzet in synthesegas, waarvan dan weer 220.000 ton methanol wordt gemaakt. Het zou de eerste installatie van dit type in Europa worden. AkzoNobel levert extra waterstof en neemt de methanol af als grondstof. Air Liquide zorgt voor zuurstof, het Havenbedrijf Rotterdam voor de infrastructuur. De techniek is van het Canadese Enerkem. Voor de voorbereiding trekken de partners alvast € 9 miljoen uit; als de bouw doorgaat, vraagt dat een investering van € 200 miljoen. Bij gebleken succes overweegt AkzoNobel de bouw van een tweemaal zo grote fabriek in Delfzijl.

 

Umicore laadt op

Metaalconcern Umicore wil ‘ergens in Europa’ een fabriek voor accumaterialen bouwen. Misschien wel in moederland België, schrijft het dagblad De Tijd. Umicore zou al € 660 miljoen opzij hebben gelegd,maar een deel daarvan is bedoeld voor een andere nieuwe fabriek in China.

 

Geld voor filters

De Nederlandse overheid trekt € 30 miljoen uit voor installaties die medicijnresten uit drinkwater filteren. De eerste vier ton gaat naar het waterschap Aa en Maas, dat in Noord-Brabant een proefinstallatie heeft gepland om deze stoffen uit het Maaswater te houden. Gehoopt wordt dat een combinatie van uv-licht en waterstofperoxide maximaal 80 % afbreekt.

 

Goedkope pillen krijgen lucht

De Amerikaanse miljardair Warren Buffett heeft een belang van $350 miljoen genomen in Teva. Dat Israëlische farmaconcern is zwaar aan het reorganiseren omdat generieke medicijnen niet veel meer opleveren. Buffett claimt dat hij betaalbare gezondheidszorg wil, maar mogelijk is hij gewoon op koopjesjacht.

 

Insectengenen spotten

Hendrix Genetics en insectenkweker Protix gaan samen de genetische eigenschappen van de zwarte soldaatvlieg, de sprinkhaan en de meelworm in kaart brengen. Beide Brabantse bedrijven hopen zo op termijn deze bronnen van eiwitrijke diervoeding te kunnen opwaarderen. Protix heeft al € 45 miljoen in kas om een productiefaciliteit te bouwen voor 32.000 ton insecten per jaar.

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken