Binnen de plantenveredeling moeten CRISPR-Cas en andere vormen van mutagenese worden beschouwd als genetische modificatie. Daar gelden dus de bijbehorende strenge Europese gmo-regels voor, heeft het Europese Hof bepaald.

Alleen traditionele technieken, zoals kruisen of lukraak de gehele plant bestralen, vallen er niet onder. De onverwacht strenge uitspraak is hard aangekomen bij innovatieve veredelaars, die slechts kunnen hopen dat de EU haar regels ooit harmoniseert met werelddelen waar veel meer mag.

 

Shell op eigen benen

Den Haag subsidieert het Generation Discover-festival niet meer. De laatste gemeenteraadsverkiezingen leverden een meerderheid op tegen de jaarlijkse bijdrage van € 100.000. Met het evenement probeert Shell de jeugd te interesseren in wetenschap en technologie, maar menigeen ziet er vooral een reclamestunt in.

 

Kunststof is niet vies

DSM blijft plastic produceren, blijkt uit de jongste strategy update. Het concern profileert zich voortaan als nutrition, health and sustainable living company en hoogwaardige kunststoftoepassingen passen daar naadloos in, ook al zien sommige aandeelhouders dat anders. Wel gaat DSM extra streng letten op hoogwaardigheid, teneinde de winstmarges verder te verbeteren

 

Oplossing voor verpakkingsfolie

In het Duitse Merseburg bouwt APK een fabriek die meerlaags voedselverpakkingsfolie kan recyclen door het te scheiden in de afzonderlijke componenten. Het ‘Newcycling’-proces werkt met solventen waarin maar één van beide kunststoftypes oplost. Tot de partners behoort DSM, dat werkt met de veelvoorkomende combinatie van polyetheen en polyamide-6 om respectievelijk vocht en zuurstof tegen te houden.

 

Schuivende sjeiks

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco wil een belang van 70 % nemen in chemieconcern Sabic. Die aandelen zijn nu nog in handen van het Public Investment Fund (PIF), dat er $ 70 miljard wijzer van hoopt te worden. PIF is in handen van het koningshuis, en moet de economie minder afhankelijk maken van olie-export. Het plan om daartoe Saudi Aramco naar de beurs te brengen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

 

Bang voor bioterreur

Een rapport van de gezamenlijke Amerikaanse academies van wetenschappen schat het risico, dat terroristen misbruik maken van synthetische biologie, hoger in dan gedacht. Resistentere bacteriën kweken of bestaande virussen namaken is technisch niet zo moeilijk meer; begin dit jaar dook al een synthetische kopie op van het DNA van het paardenpokkenvirus. Ook gemodificeerde micro-organismen die toxines produceren in ons inwendige vormen een risico, vooral omdat het lang kan duren eer iemand beseft dat het geen gewone voedselvergiftiging is.

 

Geen geld voor varkensgas

De bouw van Neêrlands grootste biovergister (zie het februarinummer) op Chemelot gaat niet door. De installatie had per jaar ruim 40 miljoen m3 biogas, 4.500 ton fosfaat en 2.000 ton stikstof moeten winnen uit 700.000 ton varkensmest. Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland weigert er een SDE+-subsidie aan toe te kennen, en initiatiefnemer OCI Nitrogen gaat het niet op zijn eentje betalen.

 

Valse vaccins

De Chinese vaccinproducent Changsheng Biotechnology is betrapt op het vervalsen van productiegegevens van rabies- en DTP-vaccins. Alleen al in het laatste geval gaat het om minstens 250.000 injecties die vermoedelijk onwerkzaam zijn; of ze ook schade kunnen aanrichten is nog niet duidelijk. Het schandaal is niet bevorderlijk voor de bereidheid van ouders om hun peuters te laten inenten, en de overheid heeft maar weer eens beloofd streng te zullen optreden.

 

Odfjell exit

De naam Odfjell lijkt grotendeels te verdwijnen uit de Rotterdamse haven. Het Nederlandse Koole Terminals biedt $ 155 miljoen voor de olieterminal in de Botlek, die in 2012 het middelpunt vormde van een schandaal wegens achterstallig onderhoud. De technische schade is inmiddels verholpen, de reputatieschade niet. Volgens het Algemeen Dagblad moeten Odfjell en mede-eigenaar Lindsay Goldberg $ 100 miljoen op de verkoop toeleggen. De tankschepen van Odfjell komen nog wel in Rotterdam; de Bow Jubail die onlangs zeshonderd zwanen besmeurde met stookolie, is er een van.