Grieks idee om waterstof veilig op te slaan

Opgerold grafeen met een vleugje lithium biedt interessante mogelijkheden om waterstof veilig op te slaan. Dat stelt George Froudakis, van de universiteit van Kreta, in het tijdschrift Nano Letters.

Grafeen oftewel ‘tweedimensionale koolstof’ is een laagje grafiet van maar één atoom dik. Het is een paar jaar geleden al gelukt om zo’n laagje op te rollen tot een ‘carbon nanoscroll’ die veel lijkt op ee veelwandig koolstofnanobuisje. Zo’n structuur vertoont de nodige gaten waarin waterstofmoleculen passen.

Froudakis heeft nu berekend dat er meer waterstof in zo’n rolletje past wanneer je ionen van alkalimetalen inbouwt in het grafeen. Met die ionen is de afstand tussen de lagen in het rolletje in te stellen op een waarde, die energetisch optimaal is voor waterstofabsorptie.

Computersimulaties suggereren dat toevoeging van lithium de waterstofopname bij kamertemperatuur en atmosferische druk opdrijft van 0,19 naar 3,31 gewichtsprocent. Dat is nog steeds niet voldoende om een praktisch bruikbare brandstoftank voor een auto te maken, maar wel veelbelovend.

Aan experimenten heeft Froudakis zich (nog) niet gewaagd. Het blijft afwachten of zijn theoretische cijfers ook in de praktijk realiseerbaar zijn.

bron: NewScientist.com

Onderwerpen