Gecoate koolstofnanobuisjes van 100 dollar per kilo zijn in een brandstofcel net z’n goede katalysator als platina van 65.000 dollar per kilo. Dat melden Liming Dai en collega’s (Case Western Reserve University, VS) op de website van JACS.

Volgens de onderzoekers hebben de nanobuisjes nog meer voordelen boven platina: ze zijn stabieler, ze hebben geen last van vergiftiging door koolstofmonoxide, en ze geven minder problemen wanneer je de brandstofcel niet op waterstof maar op methanol laat draaien.

 

Het geheim zit uiteraard in de coating van poly(diallyldimethylammonium chloride), afgekort PDDA. Dat polymeer onttrekt een elektron aan de koolstofkern waar het aan vast zit. De resulterende positieve lading zorgt er voor dat de koolstof de zuurstofreductiereactie kan katalyseren aan de kathode van een brandstofcel.

 

Het coaten is simpelweg een kwestie van je nanobuisjes een paar uur onderdompelen in een oplossing van PDDA in water.

 

Dai heeft eerder geprobeerd om hetzelfde effect te bereiken met stikstof als ‘doping’. Dat heeft eveneens het effetc dat je elektronen aan de koolstof onttrekt. PDDA werkt volgens hem echter een stuk gemakkelijker.

 

bron: Case Western Reserve University, JACS

Onderwerpen