Samsonite haalt 250.000 koffers terug. Sommige handvatten bevatten wellicht te veel polycyclische aromatische koolwaterstoffen en de fabrikant wil zijn klanten niet nodeloos ongerust maken, zo werd deze week bekend.

Het gaat om koffers uit de ‘Tokyo Chic’-productlijn die voornamelijk in Azië wordt verkocht. Samsonite heeft er nog 30.000 op voorraad en is nu druk bezig ook daar alle handvatten af te schroeven.

De PAK’s werden ontdekt door een consumentenorganisatie in Hong Kong. In één handvat werd 17.960 mg per kg kunststof gemeten, een waarde die ver boven de normen ligt. Waarschijnlijk is er bij de productie of de verwerking van de kunststof iets misgegaan.

Vervolgens heeft Samsonite zelf ook handvatten laten doormeten door onafhankelijke labs in Hong Kong en in Duitsland. Daarbij werden normale waarden van 17 mg/kg aangetroffen. Volgens Ramesh Tainwala, de hoogste baas van Samsonite in Azië, ‘moet je 100 van die handvatten opeten om een kans van één op een miljard te lopen dat je er kanker van krijgt.’

Maar het bedrijf ziet aankomen dat consumenten het niet vertrouwen en biedt daarom aan om alle handvatten gratis te vervangen. Het verwacht dat het geintje een half miljoen dollar gaat kosten, zelfs als lang niet alle klanten er op ingaan.

bron: diverse media

Onderwerpen