Amerikanen nemen palladiumdeeltjes de maat

Niet alleen de katalytische activiteit van een metaaldeeltje op een vast oppervlak is afhankelijk van de diameter van dat deeltje, maar ook de manier waarop de elektronenwolk zich gedraagt. Het experimentele bewijs publiceren Scott Anderson (University of Utah) en collega’s deze week in Science.

Anderson en zijn promovendi hebben een manier bedacht om die deeltjes op grootte te kunnen sorteren. Met een laserstraal verdampen ze het gewenste metaal, in dit geval palladium. De ontstane ‘damp’ voeren ze af in een heliumstroom, waarna ze met een elektromagnetisch veld de nanodeeltjes een massaspectrometer in leiden. Die is zo afgesteld dat hij alleen deeltjes met de gewenste diameter (lees: massa) doorlaat.

Die deeltjes laat je vervolgens neerslaan op een oppervlak (in dit geval van een titaandioxidekristal) waarna je er naar hartelust metingen aan kunt doen.

Einddoel van het onderzoek is de ontwikkeling van katalysatoren voor de chemische industrie die maximaal actief zijn bij een minimaal materiaalgebruik, zodat je de kosten zo laag mogelijk kunt houden. Volgens Anderson doet bij de huidige edelmetaalkatalysatoren vaak meer dan 90 procent van de atomen helemaal niets, dus is er nog een wereld te winnen.

bron: University of Utah

Onderwerpen