Planten met menselijk gen maken medicijn aan

Het Canadese bedrijf Sembiosys is er in geslaagd om planten te kweken die menselijke insuline produceren. Proefveldjes in Chili, de VS en Canada zijn een succes, en binnen drie jaar zou het product al marktrijp kunnen zijn.

Het zou een van de eerste keren worden, zo niet de eerste keer, dat een medicijn uit genetisch gemodificeerde planten de markt haalt.

De gebruikte plant is saffloer (Carthamus tinctorius), een enigszins in onbruik geraakt cultuurgewas. Hij produceert insuline in zijn zaden dankzij een menselijk gen, dat er door de Canadezen in is gezet.

Tot nu toe wordt insuline voornamelijk geproduceerd door genetisch gemodificeerde bacteriën in bioreactoren. De vraag stijgt de laatste jaren sterk, door de toename van het aantal diabetici en door de ontwikkeling van nieuwe toedieningsmethoden, zoals inhalers, die per dosis meer insuline nodig hebben dan een injectie. Sembiosys ziet dan ook een enorm gat in de markt ontstaan.

Critici zijn intussen bang dat de genetisch gemodificeerde zaden vroeg of laat in de voedselketen terecht zullen komen. Sembiosys is lang niet het enige bedrijf met plannen voor ‘farmaceutische gewassen’. Als het nu niet meteen verboden wordt is het hek van de dam, zo luidt de redenering.

Sembiosys-ceo Andrew Baum denkt intussen dat de politieke opinie hem wel gelijk zal geven wanneer hij arme mensen in ontwikkelingslanden betaalbare insuline kan bezorgen.

bron: BBC News

Onderwerpen