De Amerikaanse staat Californië wil zelf insuline gaan produceren om de kosten voor inwoners met diabetes sterk terug te dringen, aldus gouverneur Gavin Newsom op Twitter.

Volgens Newsom betalen diabetici op het moment $ 300 tot 500 per maand aan insuline, wat voor sommigen niet te betalen is. Om dat tegen te gaan stelt de gouverneur $ 100 miljoen beschikbaar, waarvan de ene helft gaat naar een samenwerking met een al bestaande medicijnenproducent om insuline voor een lagere prijs te maken, en de andere helft wordt gestoken in de bouw van een eigen insulineproductiefaciliteit. Over een paar jaar moet insuline in Californië beschikbaar zijn tegen net boven de kostprijs voor de 3,2 miljoen diabetici en 10,3 miljoen prediabetici die de staat telt.

De kosten voor insuline zijn de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld, aldus een artikel in CalMatters. Dat ligt niet zozeer aan de producenten zelf – die juist steeds minder in eigen zak steken – maar eerder aan de ‘bemiddelaars’, ofwel degenen die afspraken maken tussen de producenten en verzekeraars. Er zijn initiatieven op verschillende bestuursniveaus om de kosten van insuline en andere medicijnen te verlagen. CalMatters noemt niks over of er even grote initiatieven zijn om een gezonde levensstijl te promoten. Volgens de website America’s Health Rankings is 90-95% van de diabetes gevallen type 2. Voor meer informatie over diabetes en de verschillende types, zie diabetesfonds.nl.