Katalytisch proces werkt ook tegen kauwgomresten

Oxford Catalysts, een spin-off van de universiteit van Oxford, heeft een apparaatje ontwikkeld dat een oververhitte stoomstraal van 800 graden Celsius genereert uit methanol en waterstofperoxide. Het bedrijf denkt de ‘draagbare stoom’ onder meer te kunnen inzetten bij het desinfecteren van ziekenhuizen.

De sterk exotherme reactie wordt in gang gezet door een edelmetaalkatalysator. Het proces is veel te duur om industriële hoeveelheden stoom te produceren, maar uiterst handig wanneer je maar een klein beetje nodig hebt en er niet lang op wilt wachten. De huidige reactor heeft het formaat van een suikerklontje en produceert 7 liter stoom per minuut. Het opwarmen is een kwestie van seconden.

Oxford Catalysts is in gesprek met OspreyDeepclean, een specialist in stoomreinigingsapparatuur. Daar heeft men al eens tests laten doen die uitwezen dat ziekenhuisbacteriën, zoals MRSA en Clostridium difficile, een stoomstraal van slechts 180 graden Celsius nog geen twee seconden overleven.

Osprey levert tevens de GumBuster, een apparaat dat kauwgom en graffiti verwijdert met een combinatie van stoom en een detergent. De huidige versie daarvan heeft 3 kW aan elektriciteit nodig om de ketel op te warmen, en kan dus niet zonder een generator. Met de draagbare stoom uit Oxford zou je hier ook een draagbare versie van moeten bouwen, denkt men bij Osprey.

bron: Society of Chemical Industry

Onderwerpen