Intelligent label ingebed in roestvast staal

Voor het eerst is het mogelijk om een RFID-label in te gieten in een roestvaststalen onderdeel zonder dat het door de hitte meteen kapot gaat. Zo kun je bijvoorbeeld vitale reserve-onderdelen behoeden voor namaak, stellen onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Fertigungstechnik und Angewandte Materialforschung (IFAM) in Bremen.

De truc is dat het onderdeel niet uit één stuk wordt gegoten, maar wordt vervaardigd via een ‘rapid manufacturing’-proces dat ‘Selective Laser Sintering’ (SLS) wordt genoemd. Aan de hand van een CAD-tekening wordt het laagje voor laagje opgebouwd uit metaalpoeder, dat met een computergestuurde laser heel lokaal wordt gesmolten.

Het proces is op zich niet nieuw. Wel is nieuw dat het IFAM het inmiddels nauwkeurig genoeg beheerst om met de laser om een RFID-label heen te kunnen werken. Hoewel het poeder wordt verwarmd tot boven de 1.400 graden Celsius, wordt de chip niet warmer dan 100 graden. En daar kan hij tegen.

Het idee is om bijvoorbeeld het serienummer van een onderdeel op zo’n chip te zetten. Als hij niet te ver onder het metaaloppervlak zit, kun je hem gewoon op de gebruikelijke manier uitlezen. Maar je krijgt hem er nooit meer uit zonder het hele onderdeel te vernielen.

Volgens projetleider Claus Aumund-Kopp zou de volgende stap kunnen zijn om op de chip bij te houden hoe lang het onderdeel in gebruik is geweest, zodat je weet wanneer het moet worden vervangen. Ook zou je er sensoren op kunnen zetten die de thermische en mechanische belasting van het onderdeel bijhouden.

Op de vakbeurs Euromold, volgende week in Frankfurt, wordt het proces gedemonstreerd. Hal 8, stand M114.

bron: Fraunhofer

Onderwerpen