OctoPlus komt in Indiase handen. Geneesmiddelengigant Dr. Reddy’s wil alle aandelen van het Leidse biofarmaceutische bedrijf overnemen voor 27,4 miljoen euro in contanten. Het management staat volledig achter het bod dat 30 procent boven de slotkoers van vrijdag 19 oktober ligt, zo werd maandagochtend bekend.

Officieel is de overname nog niet rond, maar enkele grootaandeelhouders hebben zich al vastgelegd. Daarmee is Dr. Reddy’s verzekerd van iets meer dan 50% van de aandelen en kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Beloofd wordt dat het bedrijf OctoPlus blijft heten. De werknemers ‘hebben een spilfunctie binnen de toekomst van het bedrijf en zullen dienovereenkomstig worden behandeld’, waarbij het aantal banen wereldwijd ongeveer gelijk blijft - of er eventueel plannen zijn om functies naar India over te plaatsen, staat er niet bij.

Voor OctoPlus was het waarschijnlijk slikken of stikken. Het in 1995 opgerichte bedrijf is gespecialiseerd in het per injectie toedienbaar maken van medicijnen, bijvoorbeeld door ze in liposomen te verpakken. Maar het is nooit gelukt om daar echt rijk van te worden.

De belangrijkste inkomstenbron beloofde Locteron te worden, een middel tegen hepatitis C waarvan OctoPlus de verpakking verzorgde en het Amerikaanse Biolex de rest. Maar deze zomer besloot Biolex tot vrijwillige liquidatie: Locteron was klaar voor de derde fase van de klinische tests, maar geen enkele investeerder durfde dat avontuur aan.

Voor OctoPlus betekende het een directe financiële strop van 1,3 miljoen euro. Erger was dat ook de mijlpaalbetalingen voortaan zouden uitblijven, waramee het Leidse bedrijf in feite van zijn laatste restje toekomst was beroofd.

Of Dr. Reddy’s die fase 3-test van Locteron nu toch gaat financieren, is nog niet duidelijk. Maar het zou best kunnen. De Indiërs zijn groot geworden met de productie van generieke versies van uit patent gelopen geneesmiddelen, maar proberen de laatste jaren ook een eigen portfolio op te bouwen. Met OctoPlus halen ze in elk geval een R&D-lab met een aantal originele ideeën binnen.

bron: OctoPlus

Onderwerpen