Het is nog totaal onzeker of en hoe hydroxychloroquine zou werken tegen het coronavirus, maar een Nederlandse studie op MedRxiv beweert dat het malariamiddel je getrainde immuniteit blokkeert.

Rond eind mei en begin juni speelde zich een rare situatie af in wetenschappelijke publicatieland. De NWO zette haar grootschalige onderzoek naar hydroxychloroquine stil vanwege twee studies van The Lancet en The New England Journal of Medicine (NEJM). Maar deze studies bleken op lugubere data te zijn gebaseerd afkomstig van Surgisphere. Daarom trokken verschillende auteurs de studies weer in.

Op de dag dat de NWO weer verder ging met haar studie, verscheen een andere studie in NEJM (zonder Surgisphere-data) die laat zien dat hydroxychloroquine geen coronavirusbestrijdende eigenschappen heeft. Daarbovenop komt nu een nieuwe studie van het Radboudumc, die helemaal roet in het eten van het malariamiddel lijkt te gooien.

Raphaël Duivenvoorden en collega’s lieten namelijk zien op preprintserver MedRxiv dat hydroxychloroquine de aangeleerde of getrainde immuniteit inhibeert op het functionele en epigenetische niveau. Daarnaast vinden er veranderingen plaats in het cellulaire lipidoom en zorgt het voor een verminderde expressie van interferon-gestimuleerde genen.

De onderzoekers vermoeden daarom dat het middel niet de geanticipeerde antivirale rol heeft die voorstanders van hydroxychloroquine verwachtten. Voor meer informatie, zie ons wetenschapsoverzicht onder 3, 4 en 5 juni.

Rother, N. et al. (2020). MedRxiv