Correct gevormde katalysatordeeltjes voor gezondere margarine

De vorming van ongezonde transvetzuren bij het ‘harden’ (hydrogeneren) van plantaardige oliën is tot vrijwel nul terug te brengen door platinadeeltjes met een bepaalde kristalstructuur te gebruiken als katalysator. Dat schrijven onderzoekers van de University of California (Riverside) op de website van Nature Materials.

De uitvinding zou van nut kunnen zijn voor voedingsmiddelenconcerns zoals Unilever, die al jaren moeite doen om het transvetzuurgehalte van hun producten te beperken. Voor zover ze niet allang, in het diepste geheim, op hetzelfde idee waren gekomen.

Het is bovendien voor het eerst dat überhaupt wordt aangetoond dat je de selectiviteit van een katalytische reactie kunt beïnvloeden door met de nanostructuur van de katalysator te spelen. Nog niet zo lang geleden was beïnvloeding van die structuur in de praktijk onmogelijk. Volgens onderzoeksleider Francesco Zaera opent het een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor de heterogene katalyse, bijvoorbeeld bij de productie van geneesmiddelen.

Concreet ontdekte Zaera’s onderzoeksgroep dat de isomerisatie van trans- naar cis-isomeren wordt bevorderd door tetraëdrisch gevormde platinakristallen, waarin de atomen zijn gerangschikt volgens een honingraatstructuur.

bron: UC Riverside

Onderwerpen