Koreaanse ex-held veroordeeld wegens verduistering onderzoeksgeld

Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft Hwang Woo-suk veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk wegens oneigenlijk gebruik van onderzoeksgelden en het betalen voor eiceldonaties. Tegen de voormalige stamcelonderzoeker was vier jaar geëist, maar de rechter toonde waardering voor het feit dat Hwang openlijk spijt heeft betuigd voor zijn misstappen.

De rechter sprak Hwang vrij van het plegen van fraude. Met ‘fraude’ schijnt hier echter het kloppen van geld uit de zakken van vermogende patiënten te worden bedoeld, en niet het vervalsen van onderzoeksresultaten.

Hwang werkte ooit voor de universiteit van Seoel. Begin deze eeuw claimde hij in staat te zijn om menselijke embryo’s te klonen en er stamcellen aan te onttrekken. Vervolgens meldde hij stamcellijnen te kunnen produceren uit huidcellen van specifieke patienten. Het resultaat was dat Hwang in Zuid-Korea de status kreeg van nationale held, en dat het geld met bakken tegelijk binnenstroomde.

In 2005 begon zijn ster te dalen. Eerst kwam uit dat hij eicellen had laten doneren door vrouwelijke leden van zijn vakgroep, wat in strijd was met de Koreaanse ethische richtlijnen. En vervolgens bleken zijn resultaten niet reproduceerbaar, en bleek een groot deel gewoon uit iemands duim te zijn gezogen. Of dat Hwangs eigen duim was of die van vakgroepleden die onder iets te hoge druk stonden om te presteren, is nog steeds niet duidelijk.

Uiteindelijk heeft het drie jaar geduurd tot het tot een veroordeling kwam.

Hwang, die geen vergunning meer heeft om met menselijke stamcellen te werken, verdient tegenwoordig zijn brood met het klonen van honden. Dat bleek hij namelijk wél te kunnen. Hij houdt overigens nog steeds vol dat zijn theorieën over stamcellen klopten en dat hij door zijn vakgroep is belazerd.

bron: BBC News, Het Nieuwsblad, NRC

Onderwerpen