Lorazepam, midazolam en propofol.

Combinatie van paardenmiddelen werd Michael Jackson fataal

De popster Michael Jackson is overleden aan een fatale combinatie van 9-chloor-6-(2-chloorfenyl)-4-hydroxy-2,5-diazabicyclo[5.4.0]undeca-5,8,10,12-tetraen-3-on, 8-chloor-6-(2-fluorfenyl)-1-methyl-4H-imidazo(1,5-a)(1,4)benzodiazepine en 2,6-diisopropylfenol. De conclusie van de lijkschouwer is dan ook dat hier sprake is van homicide, zo heeft het persbureau Associated Press vernomen van iemand die het weten kan.

De kans lijkt groot dat Jacksons arts, de cardioloog Conrad Murray, zal worden vervolgd. Al moet worden afgewacht of de aanklacht ‘moord’ zal luiden of ‘doodslag’.

De genoemde organische verbindingen gaan respectievelijk door het leven als lorazepam, midazolam en propofol. De eerste twee zijn benzodiazepinen, zware kalmerende middelen. Propofol (in ziekenhuizen ook wel muizenmelk genoemd) is een anestheticum dat normaal gesproken alleen wordt gebruikt tijdens operaties. Jackson gebruikte ze echter alledrie als slaapmiddel omdat gewone pilletjes niet meer hielpen.

Wat precies de rol van Murray was, is niet duidelijk. Vast staat dat hij de middelen heeft toegediend, wat op zich al een uiterst dubieuze vorm van medisch handelen is, en vervolgens zijn patiënt niet goed in de gaten heeft gehouden. Eer hij er achter kwam dat Jackson niet gewoon sliep maar helemaal niet meer ademde, was het kennelijk al te laat.

Murray zelf houdt intussen vol dat hij Jackson juist van de propofol wilde afhelpen. De eerste 6 weken zou hij het anestheticum op verzoek van de patiënt braaf zijn blijven toedienen (50 mg per nacht, via een infuus) maar vervolgens besloot hij om te kijken of hij er iets aan kon doen. Eerst halveerde hij de dosis en deed hij er ter compensatie wat lorazepam en midazolam bij. Het werkte. De volgende avond liet hij de propofol helemaal weg en Jackson viel opnieuw in slaap.

De derde nacht gng het mis. Toen probeerde Murray het met een valiumtablet en alleen een lorazepaminjectie. Geen effect. Een uur later gaf hij Jackson dus een shot midazolam, maar de zanger sliep nog steeds niet. Na nog twee vergeefse pogingen (het was intussen laat in de ochtend) gaf Murray toe aan Jacksons gezeur om een infuus met zijn ‘melk’. Slechts 25 mg overigens.

Met het bekende gevolg, waar anesthesisten dus totaal niet verbaasd over zijn. Een van hen spreekt van ‘horrible polypharmacy’ en wijst er op dat al die middelen elkaar versterken.

bron: Associated Press

Onderwerpen