Rechter slikt smoes over dreigend bankroet niet

Het Amerikaanse chemieconcern Hexion moet maar zien dat het de overname van kunststoffenproducent Huntsman rond krijgt. Dat het minder goed gaat met Huntsman betekent nog niet dat Hexion zomaar onder de eerder gemaakte afspraken uit kan, zo heeft een rechter in de staat Delaware maandagavond bepaald.

Vorig jaar juli deed Hexion een bod van 28 dollar per aandeel op het familiebedrijf Huntsman, en overtroefde daarmee een eerder bod van het Nederlandse Basell. In totaal zou de overname uitkomen op 6,5 miljard dollar, plus vier miljard aan overgenomen schulden.

Huntsman wilde graag overgenomen worden. Maar in de maanden daarna kreeg Apollo Management, de risico-investeerder die eigenaar is van Hexion, spijt van het bod. Door de stijgende grondstofprijzen ging het minder goed met Huntsman, terwijl een aantal andere bedrijven uit Apollo’s portfolio zwaar getroffen werden door de economische malaise.

In juni dit jaar kondigde Apollo aan dat het onder de overname uit wilde. Een combinatie van Hexion en Huntsman kon net z goed meteen meteen uitstel van betaling aanvragen, zo luidde het argument.

Huntsman-ceo Peter Huntsman reageerde woedend en sprak van “een van de meest onethische contractbreuken die ik in een halve eeuw zakendoen ben tegengekomen.”

Rechter Stephen Lamb geeft Huntsman nu dus gelijk. Hij stelt dat dat bedrijf nog niet zó ver heen is dat de fusie-overeenkomst kan worden opgezegd en dat Hexion moet ophouden om willens en wetens afspraken uit die overeenkomst te schenden.

Het is nog niet bekend of Hexion in hoger beroep gaat.

bron: Financial Times

Onderwerpen