Gebruiksaanwijzing magnetronhap vaak dodelijk simpel

‘Vier minuten op de hoogste stand’ is geen goede gebruiksaanwijzing voor een magnetronmaaltijd. Dat heeft de Amerikaanse voedingsmiddelenproducent ConAgra moeten toegeven nu haar diepvries-‘pot pies’ minstens 165 consumenten in 31 staten aan een salmonellavergiftiging hebben geholpen.

ConAgra heeft de vleespasteitjes inmiddels allemaal uit de schappen laten halen. Voor zover bekend is er niemand aan overleden, maar sommigen hadden zes weken later nóg diarree.

In de New York Times legde columnist Andrew Martin dit weekend uit waar het probleem zit. Hij kocht verschillende merken pot pie en concludeerde dat er telkens instructies op stonden als ‘vijf minuten in de magnetron’, ‘acht minuten op het hoogste vermogen’ of, in het geval van ConAgra, ‘vier minuten op de hoogte stand in een magnetron met een gemiddeld of hoog vermogen, en zes minuten als u er eentje met een laag vermogen hebt.’

Het vervelende is uiteraard dat er een hoop verschillende magnetrons bestaan, dat het vermogen er lang niet altijd met grote letters op staat, dat er geen eenduidige relatie wordt gelegd tussen ‘hoog’, ‘laag’ en het feitelijke vermogen in watts, en dat de meeste eigenaars überhaupt geen flauw benul hebben.

Bovendien is het de vraag of de gebruiksaanwijzingen kloppen. Voedselveiligheidsexpert Douglas Powell (Kansas State University) verhitte zo’n ConAgra-pastei in z’n eigen magnetron en hield de temperatuur bij. Na vier minuten was hij nog maar 9 graden, na 6 minuten was de bovenkant gloeiend maar het binnenwerk een graadje of 50, en pas na 8 minuten was hij door en door verhit.

Bij voorgegaarde maaltijden die je alleen maar opwarmt is zoiets tot daar aan toe. Maar bij een ‘pot pie’ waarin rauwe ingrediënten zitten die gevoelig zijn voor bacteriële besmetting, is dit het perfecte recept voor darmklachten. Columnist Martin raadt ConAgra aan om voortaan een goede voedselthermometer mee te leveren.

bron: New York Times

Onderwerpen