Australische onderzoekers hebben een grafeenfilm ontwikkeld voor filters in ontziltingsinstallaties. De filters gaan dankzij deze laag langer mee, meldt Nature Communications.

Membraandestillatie (MD) is een methode die veel wordt gebruikt bij de ontzilting van zeewater. Water wordt verwarmd en de waterdamp gaat door het membraan. Water, zouten en watervervuiling kunnen er niet doorheen. Maar door ‘fouling’, aanslag van vervuiling, laten zulke membranen steeds minder waterdamp door.

Nu hebben onderzoekers van de Australische Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) een grafeenfilm ontwikkeld die fouling tegengaat. ‘Graphair’ bestaat uit meerdere lagen grafeen die gedeeltelijk overlappen. Hierdoor ontstaan er nanokanalen waar de waterdamp doorheen kan.

De onderzoekers hebben Graphair met ‘chemische dampdepositie’ gemaakt van sojaolie. De olie wordt langzaam verhit tot 800 °C. Hierdoor vallen de vetten uiteen en blijft er uiteindelijk alleen koolstof over. Deze koolstof slaat vervolgens neer op een nikkelsubstraat in een vacuümkamer. Hierdoor ontstaat de Graphairstructuur. Daarna hebben ze de Graphair overgezet naar een commercieel verkrijgbaar polytetrafluoretheen (PTFE) MD-filter. Vervolgens is het filter getest. Water uit de haven van Sydney is gefilterd met een PTFE-filter met Graphair. Dit water was daarna veilig om te drinken.

CSIRO zoekt nu naar een industriële partner om Graphair op grotere schaal te gaan produceren.

Bron: Nature Communications