Laura Siepman
Laura Siepman was als stagiair verbonden aan de redacties van C2W en Mens & Molecule.
Laura studeert Bio-Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Een jarenlange interesse in (populair)wetenschappelijke boeken en tijdschriften heeft geleid tot de keuze voor een masterspecialisatie wetenschapscommunicatie. In deze specialisatie heeft Laura kennis gemaakt met verschillende manieren om 'het algemene publiek' bij de wetenschap te betrekken. Een cursus wetenschapsjournalistiek gaf Laura de kans om te schrijven over wetenschap.
In haar vrije tijd leest Laura graag boeken en tijdschriften. Verder houdt ze van zwemmen en tekenen.
- Nieuws
Warmtepompen versus cv-ketels
Eind maart gaven verschillende Nederlandse instanties aan dat ze de plaatsing van cv-ketels vanaf 2021 willen verbieden. Is de warmtepomp als alternatief haalbaar?
- Nieuws
Verwarring over zoetstoffen en suiker
Suikers veroorzaken overgewicht en zoetstoffen niet. Of toch wel? Kortgeleden trok een studie de gezondheidsvoordelen van intensieve zoetstoffen in twijfel. Wat moet je als consument eigenlijk geloven?
- Nieuws
Zonnepaneel voor cel
Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een organel ontwikkeld voor fotosynthese. Met verschillende kleuren licht kunnen ze de ATP-productie stimuleren en remmen, meldt Nature Biotechnology.
- Nieuws
Cellulair reactievat
Duitse onderzoekers beschrijven in Nature Communications hoe ze een eiwitkooi gebruiken als afgesloten reactievat. Hiermee voorkomen ze dat de introductie van een nieuw enzym in een cel leidt tot een verstoring van cellulaire processen.
- Nieuws
Levensduur kankercellen ingekort
In Zwitserland hebben onderzoekers ontdekt hoe ze telomerase indirect kunnen remmen. Het zou de levensduur van tumoren kunnen verkorten, meldt Genes & Development.
- Nieuws
Carrière in alzheimer
De Brainprize van de Deense Lundbeck Foundation gaat dit jaar onder meer naar alzheimeronderzoeker Bart De Strooper van de KU Leuven.
- Nieuws
Klikchemie bevrijdt chemo
Het is nu mogelijk om antikankermiddelen met antilichamen direct bij de tumor te bezorgen en vervolgens het middel los te koppelen van het antilichaam, meldt Nature Communications. De in Nijmegen ontwikkelde techniek maakt gebruik van klikchemie.
- Nieuws
Boek: chronologische chemie
Sinds de prehistorie houden mensen zich al bezig met chemie. The Story of Chemistry geeft een uitgebreid overzicht van wat er sindsdien is gebeurd.
- Nieuws
Malariaparfum lokt mug
Muggen steken sommige mensen vaker dan anderen. Malariapatiënten trekken nog meer muggen aan. Dit komt doordat de malariaparasiet de productie van mug-aantrekkende geuren opvoert, meldt PNAS.
- Nieuws
Bacterie brouwt bicyclobutaan
Bacteriën kunnen nu iets wat chemici al jaren veel moeite kost: de synthese van kleine cyclische koolstofverbindingen. Dit schrijft de groep van Frances Arnold van het California Institute of Technology in Science.
- Verdieping
Publiceren op het hbo
Wetenschappelijke publicaties van hogescholen kom je niet vaak tegen. Toch was Vincent Voet van de NHL Stenden Hogeschool in februari eerste auteur van een publicatie. ‘Wij willen onze kennis delen.’
- Nieuws
Deuk in eiwit verzwakt celwand
Een holte in het RodA-eiwit vormt een zwakke plek in de bacteriële celwand, meldt Nature. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het een goed doel is voor nieuwe antibiotica.
- Nieuws
Zenuwcel sterft in tweeën
Lange cellen worden bij hun sterven vanuit het midden opgeruimd, althans in Caenorhabditis elegans. Korte cellen vallen juist uiteen in fragmenten die ongeveer tegelijk worden afgevoerd. In Nature Cell Biology beschrijven Amerikaanse wetenschappers hun onderzoek naar celdood en -opruiming.
- Nieuws
Accu vol protonen
In de toekomst vervangen protonenaccu’s misschien de lithium-ionaccu’s. Australische onderzoekers hebben een werkend prototype ontwikkeld, meldt het International Journal of Hydrogen Energy.
- Nieuws
Pijnlijk warm
Muizen hebben drie ionkanalen die ervoor zorgen dat ze vluchten voor vuur. Belgische onderzoekers leggen in Nature uit dat muizen die ze alle drie missen geen pijn voelen bij verbranding.
- Nieuws
Chip laat bloed slingeren
In Singapore hebben onderzoekers een methode ontwikkeld om zeer kleine extracellulaire vesikels uit bloed te isoleren. Deze kunnen vervolgens gebruikt worden om een diagnose te stellen, meldt Biomicrofluidics.
- Nieuws
Temperatuurverschil verraadt enzymactiviteit
De interactie tussen een geneesmiddel en zijn doelenzym is te detecteren aan de hand van een temperatuurverschil. In Nature Communications beschrijven de Canadese onderzoekers hun universele methode.
- Nieuws
Bacteriën tegen huidkanker
Sommige bacteriën kunnen de huid beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-licht. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een stam van de op de huid levende bacterie Staphylococcus epidermidis een stof produceert die tumorgroei remt, meldt Science Advances.
- Nieuws
Metaaldetector vindt tumorcel
Metaaldetectie kan nu voor meer worden gebruikt dan schatzoeken. Amerikaanse onderzoekers hebben met metaal gelabelde antilichamen gebruikt om uitgezaaide tumorcellen te vinden, meldt Convergent Science Physical Oncology.
- Nieuws
Hoe CRISPR-Cas9 echt werkt
Twee recente publicaties in JACS geven meer inzicht in het mechanisme van CRISPR-Cas9. Zucai Suo en collega’s bestudeerden de manier waarop Cas9 besluit om DNA te knippen. Daarnaast hebben ze ook gekeken naar wat Cas9 doet nadat het geknipt heeft.