Het Nederlands-Belgische bedrijf Galapagos gaat een tienjarig samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse Gilead, is te lezen in een persbericht van Galapagos.

In deze samenwerking blijft Galapagos zelfstandig, een wens van ceo Onno van de Stolpe, en zit een flinke investering van in totaal € 4,5 miljard inbegrepen. Met het geld kan Galapagos, dat al een tijdje flinke groei vertoonde, de onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s uitbreiden en versnellen. Ook zal Gilead Galapagos helpen om een van haar veelbelovende reumageneesmiddelen in ontwikkeling, filgotinib, in Europa te commercialiseren, alsook delen in de ontwikkelingskosten.

Gilead krijgt op haar beurt toegang tot de moleculen die Galapagos heeft ontwikkeld — en aan het ontwikkelen is — waaronder een aantal die momenteel aan klinische tests onderhevig zijn. Het zal überhaupt een hechtere wetenschappelijke samenwerking worden met Gileads toegang tot onder andere de vijfhonderd wetenschappers werkzaam bij Galapagos.

De samenwerking doet beide bedrijven goed. De aandelen van Galapagos zijn bijvoorbeeld al flink omhooggegaan sinds vorige week: al een winst van bijna 18 %. De samenwerkingsovereenkomst zal eind dit jaar volledig rond zijn.