Yasser Arafat is mogelijk vergiftigd met polonium-210. Een Zwitsers lab heeft die stof in elk geval aangetroffen in het fameuze geruite hoofddeksel van de Palestijnse leider, meldt de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

De Palestijnse autoriteiten zouden inmiddels hebben toegezegd om Arafats lichaam op te graven, op verzoek van zijn weduwe.

Arafat overleed in 2004 in een ziekenhuis in Parijs, na een ziekbed van enkele weken. Als doodsoorzaak werd indertijd een beroerte opgegeven, veroorzaakt door een te laat onderkende infectie. Er is ook wel eens gefluisterd dat hij aids had. Maar veel Palestijnen zijn altijd blijven geloven dat hun leider is vergiftigd door de Israeli’s, die hem als politieke tegenstander te gevaarlijk vonden worden.

Al-Jazeera heeft nu enkele kledingstukken van Arafat laten analyseren door het Institut de Radiophysique in het Zwitserse Lausanne. De bloed-, zweet-, speeksel- en urineresten die daarin werden aangetroffen, bevatten bovengemiddeld veel polonium-210. Dat wijst er op dat Arafats lichaam kort voor het overlijden eveneens vol moet hebben gezeten met die isotoop.

Volgens de Zwitsers is het in elk geval tè veel om nog natuurlijk te zijn, temeer daar polonium-210 een halfwaardetijd heeft van slechts 138 dagen en na een kleine 8 jaar dus vrijwel helemaal weg zou moeten zijn.

Arafat zou dus op dezelfde manier zijn vermoord als de Russische dissident Alexander Litvinenko, in 2006. Van die ex-spion staat vast dat hij is overleden aan een dosis polonium-210 in zijn thee. De stof hoopte zich op in zijn lichaam, waarna de alfastraling het slachtoffer langzaam maar zeker sloopte.

Al-Jazeera wijst er op dat enkele van Litvinenko’s symptomen, zoals overgeven, diarree en gewichtsverlies, ook bij Arafat zijn waargenomen.

Anderen stellen dat de weinige gegevens, die ooit naar buiten zijn gekomen van Arafats medische dossier, juist niet in overeenstemming zijn met de vergiftigingstheorie. Dat van die beroerte zou juist wèl kloppen.

De enige manier om duidelijkheid te scheppen, lijkt te zijn om het lichaam inderdaad op te graven en te kijken of daar ook zo veel polonium in zit.

bron: BBC, Al-Jazeera

Onderwerpen