Gentherapie kan zoogdieren met één injectie langdurig onvruchtbaar maken. Bij muizen werkt het al, melden Caltech-onderzoekers in Current Biology.

Bruce Hay en collega’s gebruikten een adenovirus als vector om een extra gen in het spierweefsel van die muizen te smokkelen. Het produceert daar een antilichaam dat de werking neutraliseert van het hormoon GnRH (voluit gonadotropin-releasing hormone). En dat hormoon stuurt bij vrouwen de ovulatie aan, en bij mannen de spermaproductie. Met andere woorden: deze prikpil werkt bij beide geslachten.

GnRH stilleggen ligt voor de hand. Het is eerder geprobeerd via vaccinatie, maar dan bleek de aanmaak van antilichamen vaak na korte tijd te stoppen. De gentherapie werkt langer: de muizen bleven minstens twee maanden onvruchtbaar, een meestal zelfs de rest van hun leven.

Dat laatste punt zou wel eens reden kunnen zijn om het bij mensen toch maar liever niet te proberen. Maar de auteurs zien wel mogelijkheden voor het ‘helpen’ van huiskatten, dierentuinbewoners en wilde dieren waarvan de populaties uit de hand dreigen te lopen.

bron: Caltech