In Frankrijk is een discussie losgebarsten over proefjes met genetische modificatie op de middelbare school. De vraag is niet eens óf het wenselijk is maar in welke klas je er mee moet beginnen, zo meldt de nieuwsredactie van Nature.

De modificatiekitjes blijken al een jaar of 10 te worden verkocht via de beroepsvereniging voor biologieleraren ABPG in Lyon. Producent is de Ecole de l’ADN, een informatiecentrum voor genetica in Nîmes.

De kits bevatten petrischaaltjes met voedingsbodem, een kweekje E. coli, een setje plasmiden met extra DNA, en een dvd met instructies. Voor 85 euro plus verzendkosten krijg je genoeg materiaal voor een hele schoolklas.

Opdracht: de plasmiden in de E.coli monteren zodat de bacterie resistent wordt tegen het antibioticum ampicilline. Of het gelukt is zie je vanzelf, want die ampicilline zit verwerkt in de helft van de geleverde voedingsbodems.

Zolang dit practicum alleen in de hoogste klas van de middelbare school werd gedaan, kraaide er kennelijk geen haan naar. Maar sinds dit jaar mogen leraren de proef ook opnemen in het practicum voor de vierde klas, en dát vinden sommigen te link worden. De vrees bestaat dat kinderen van 15 of 16 jaar te onvolwassen zijn om de gevaren te beseffen, en dus een loopje nemen met de veiligheidsmaatregelen.

Waar nog bijkomt dat die veiligheidsmaatregelen toch al niet veel verder gaan dan het dragen van handschoenen en het achteraf onschadelijk maken van het studiemateriaal met chloorbleekloog. Zelfs gemodificeerd kan die bacterie toch niet zo veel kwaad, zo luidt de redenering.

Minstens één bezorgde lobbyclub zou liever zien dat de kitjes helemaal niet meer worden verkocht en dat het praktijkonderricht op het gebied van genetische modificatie beperkt blijft tot de universiteiten.

Er wordt overigens bij aangetekend dat er eigenlijk maar heel weinig scholen zijn die dit practicum daadwerkelijk laten uitvoeren. De meesten vinden het te duur (je moet er tenslotte een goed geoutilleerd practicumlokaal voor hebben), vinden dat het te veel tijd kost, of denken dat de achterlioggende DNA-theorie eigenlijk te moeilijk is om aan middelbare scholieren uit te leggen.

bron: naturenews

Onderwerpen