Verband tussen DNA en puberteit aangetoond

De leeftijd waarop de puberteit begint en meisjes beginnen te menstrueren, wordt op z’n minst voor een deel bepaald door genetische aanleg. De leeftijd waarop de menopauze begint trouwens ook, zo valt op te maken uit een viertal publicaties die zondag door Nature Genetics online zijn gezet.

De onderzoekers vonden een statistisch significant verband tussen het voorkomen van mutaties in een beperkt aantal genen, en de leeftijd dat de genoemde veranderingen worden ingezet.

Opvallend is dat twee van de bij menstruatie betrokken genen vlak in de buurt blijken te zitten van genen waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij de regeling van lengte en lichaamsgewicht. Wellicht schuilt hierin de verklaring voor de waarneming dat meisjes met overgewicht vaak maanden eerder gaan menstrueren dan slankere klasgenootjes.

Het verklaart echter nog niet hoe het komt dat kinderen in de westerse wereld tegenwoordig járen eerder in de puberteit terecht lijken te komen. Puur genetisch lijkt de bandbreedte maar 4,5 maand te zijn. Kennelijk is er meer aan de hand.

bron: BBC News, Harvard

Onderwerpen