Cocaïne te vinden op elk Iers eurobiljet

Op alle eurobiljetten die in omloop zijn in de Ierse Republiek, zijn sporen van cocaïne aan te treffen. Dat concluderen onderzoekers van Dublin City University na analyse van 45 willekeurige biljetten met de modernste forensische analysetechnieken.

Cocaïne blijft gemakkelijk hangen aan de katoenvezels in Euro-bankpapier.

Bij 62 procent van de onderzochte biljetten werd meer dan 2 nanogram cocaïne per biljet aangetroffen, hetgeen doet vermoeden dat ze ooit door de vuile handen van drugsdealers zijn gegaan. Bij twee biljetten was de concentratie nog een factor 100 hoger; die waren vermoedelijk ooit opgerold om er een lijntje door te snuiven. Bij biljetten van 20 en 50 euro kwamen hoge concentraties verhoudingsgewijs het meeste voor.

Bij de overige biljetten was de hoeveelheid veel lager. Die hadden waarschijnlijk alleen maar tegen biljetten van de eerste categorie aan gelegen.

Heroïne werd op slechts drie van de 45 biljetten gevonden.


Bij eerdere onderzoeken in andere landen werd cocaïne aangetroffen op een groot deel van de biljetten, maar nog nooit op allemaal. Onduidelijk is of de analysetechnieken zijn verbeterd of dat het cocaïnegebruik verder is gestegen, of allebei.

Ierse media vermoeden intussen al een verband met het feit dat de nationale economie nog nooit zo goed heeft gedraaid.

bron: BBC News , Dublin City University

Onderwerpen