Een 35-jarige onderzoeker van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is op staande voet ontslagen. Hij zoog gunstige onderzoeksresultaten uit zijn duim om zijn financiering niet kwijt te raken, meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Volgens de krant is de Vlaamse onderzoekswereld hevig geschrokken. Ze steekt echter de hand in eigen boezem: de druk op jonge onderzoekers om zo veel mogelijk te publiceren is zo langzamerhand veel te hoog opgelopen. De Morgen citeert de Gentse rector Paul van Cauwenberghe: “Als een onderzoek geen resultaat oplevert, krijg je het niet gepubliceerd. Niemand die daarin geïnteresseerd is. We moeten daar andere kanalen creëren.”

Dat het Vlaamse populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos uitgerekend deze week met de onthulling kwam dat één op de twaalf medische wetenschappers in Vlaanderen wel eens fraudeert, zal dan wel weer toeval zijn.

R.C. deed onderzoek naar middelen die epileptische aanvallen onderdrukken. Dat onderzoek leek zeer veelbelovend, zie bijvoorbeeld dit bericht van 4 jaar geleden (ziezo, en nu weet u ook meteen hoe hij echt heet!)

Het leverde hem drie opeenvolgende aanstellingen als postdoc op, betaald door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (de Vlaamse variant van NWO). Vanaf 2010 werd hij voor 10 procent betaald door de VUB zelf, wat hem de titel ‘professor’ opleverde. Daarnaast heeft hij een tijdje in Leiden heeft gewerkt, als gastmedewerker van het Leiden-Amsterdam Centre for Drug Research.

Achteraf blijkt nu dat de proeven, die hij op ratten deed, lang niet zo succesvol waren als hij het deed voorkomen. Uit angst zijn positie kwijt te raken, ging hij resultaten verzinnen.

Volgens De Morgen liep hij uiteindelijk door de lamp toen hij ook de resultaten probeerde te verdraaien van masterstudenten binnen zijn vakgroep. Die trokken aan de bel. Vervolgens bleek het veelgeroemde zelfreinigende vermogen van de wetenschap voor één keertje geheel naar behoren te functioneren.

De universiteit en FWO overwegen naar de rechter te stappen. C. zelf trouwens ook: hij beschuldigt zijn ex-werkgevers van broodroof.

Een woordvoerder van de Universiteit Leiden heeft tegenover het ANP verklaard dat C. daar geen schade heeft aangericht. De enige Leidse publicatie, waar hij bij betrokken was, bevatte slechts gegevens uit zijn proefschrift. En daar was (nog) niks mis mee.

bron: De Morgen, De Telegraaf

Onderwerpen