Peter Chen moet functie bij ETH opgeven wegens geknoei met publicaties

Chemicus Peter Chen heeft zijn baan als vice president research and corporate relations bij de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich moeten opzeggen. Een onderzoekscommissie heeft wetenschappelijke fraude geconstateerd in twee publicaties en een proefschift waar Chens naam onder stond, zo laat de ETH weten in een persbericht.

Chen, een zeer gerespecteerd topwwetenschapper, blijft wel aan als hoogleraar fysisch-organische chemie.

De gewraakte publicaties dateren uit 1999 en 2000. Ze gingen over de opheldering van radicaalstructuren met een speciale spectroscopische techniek genaamd ‘zero-kinetic-energy photoelectron spectroscopy’.

Collega’s van andere vakgroepen, de de metingen probeerden te reproduceren, kwamen op duidelijk andere resultaten uit.

Omdat Chen geen rationele verklaring voor de afwijkingen kon vinden, begon hij fraude te vermoeden. Hij trok alvast één publicatie in en trok aan de bel bij het universiteitsbestuur. Dat stelde begin dit jaar een onderzoekscommissie in, met twee interne en drie externe hoogleraren.

De conclusie van die commissie luidt dat er inderdaad moet zijn geknoeid. Zo komen in verschillende spectra exact dezelfde achtergrondruispatronen terug. Bovendien komen er spectraallijnen voor in de plaatjes, die bij hernieuwde proeven helemaal niet blijken te bestaan. Dit alles wijst met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op oneigenlijk gebruik van Photoshop.

Bovendien blijken de originele labjournaals onvindbaar, net als vrijwel alle ruwe data.

ETH-president Ralph Eichler vreest dat de ware dader tien jaar na dato niet meer valt te achterhalen. Alle mogelijke schuldigen ontkennen tot nu toe categorisch enige betrokkenheid. De schrijver van het proefschrift wil de intrekking zelfs weer ongedaan maken omdat hij onschuldig zou zijn.

Maar Peter Chen, die als prof eindverantwoordelijk was, heeft zijn conclusies getrokken en treedt af.

bron: ETH

Onderwerpen