President Sarkozy luistert selectief naar wetenschappers

De Franse regering heeft de teelt van genetisch gemodifieerde MON 810-maïs verboden wegens ‘ernstige twijfels’ aan de veiligheid. Van alle kanten worden echter ‘ernstige twijfels’ geuit aan de wijsheid van deze beslissing, die vooral politiek gemotiveerd lijkt.

MON 810, een product van Monsanto, was als enige genetisch gemodificeerde gewas in Frankrijk toegelaten. Het werd daar sinds 1998 geteeld maar is al die tijd al controversieel. Begin deze maand ging de Franse activist José Bové zelfs in hongerstaking teneinde een verbod af te dwingen.

President Sarkozy heeft nu een advies van zijn ‘Haute autorité provisoire sur les OGM’ gebruikt om zo’n verbod er door te kunnen drukken, tegen het Europese beleid in. Volgens senator Jean-Francois Le Grand, de voorzitter van die commissie,zijn er de laatste tijd onderzoeksresultaten over kruisbestuiving en schadelijke effecten op de fauna te voorschijn gekomen die ‘doutes sérieux’ (ernstige twijfels, dus) ten aanzien van MON 810 doen rijzen.

Met die woorden stelde hij Sarkozy in staat om een clausule in de Europese wetgeving in werking te stellen en de gen-maïs in eigen land te verbieden. Oostenrijk, Hongarije en Griekenland hebben die truc al eerder gebruikt.

Maar de ‘hoge autoriteit’ blijkt niet unaniem achter haar voorzitter te staan. Twaalf vande vijftien wetenschappers in de adviesraad hebben er fijntjes op gewezen dat de woorden ‘doutes sérieux’ helemaal niet in het schriftelijke advies voorkomen. De woorden zouden er zelfs bewust uit zijn gelaten omdat de commissieleden vonden dat ze te weinig wetenschappelijk klonken en teveel op politiek begonnen te lijken.

Bovendien zou de evaluatie van de nieuwste wetenschappelijke gegevens in dat rapport een stuk minder negatief zijn dan Le Grand het doet voorkomen.

Monsanto is uiteraard niet blij met het besluit. Ook de Europese biotechnologielobby BIO heeft het besluit van Sarkozy veroordeeld als zijnde onnodig en zonder enige wetenschappelijke grond. En zelfs Bernard Accoyer, de voorzitter van de Franse volksvertegenwoordiging, heeft al twijfels aan de ‘hoge autoriteit’ geuit.

Over twee weken ligt het dossier officieel bij de Europese Commissie. Het heeft er alles van weg dat deze politieke rel nog lang niet voorbij is.

bron: Le Monde, Reuters, BIO

Onderwerpen