Israeli's vermoeden fraude rond eigendom Thermphos

Nahum Galmor, de hoogste baas van de Vlissingse fosforproducent Thermphos, moet in Tel Aviv voor de rechter verschijnen wegens mogelijke betrokkenheid bij een gigantische witwasaffaire. Thermphos zou een van de gebruikte wasmiddelen zijn geweest, zo wordt gesuggereerd.

“En daar worden ze op hun zachtst gezegd niet vrolijk van in Vlissingen-Oost”, zo concludeert de Provinciale Zeeuwse Courant droogjes.

Thermphos was ooit onderdeel van het Hoechst-concern. Toen dat in de jaren 90 uit elkaar viel, ging het management zelfstandig verder. Begin 2003 werd Thermphos vervolgens overgenomen door een groep financiers onder leiding van Galmor (Roemeens van geboorte, Italiaans paspoort, woonachtig in Zwitserland maar in diverse media omschreven als Israëlisch zakenman). Dat was logisch: Galmor was al de baas van Kazphosphate, een bedrijf in Kazachstan dat fosfaaterts aan Thermphos levert.

Zie hier Galmors versie op deze liaison (pagina 7 van de pdf)

De Iraëlische justitie vermoedt nu dat Galmor slechts een stroman was van de Russisch-Israëlische multimiljonair Arkadi Gaydamak, een kleurrijke figuur die vorig jaar vergeefs trachtte burgemeester van Jeruzalem te worden.

Gaydamak wordt er van beschuldigd dat hij betrokken was bij een witwasoperatie, die liep via een bankfiliaal in Tel Aviv. Via-via zouden daar 200 zakenlieden en minstens 400 miljoen dollar bij betrokken zijn geweest.

In het kader hiervan zou Gaydamak in 2002 hebben geprobeerd om 50 miljoen dollar wit te wassen door Thermphos over te nemen. In Nederland wilde men echter absoluut geen zaken met hem doen. Toen zou Galmor onder meer ABN Amro, dat 20% van de aandelen Thermphos bezat, wijs hebben gemaakt dat dat geld van hemzelf was.

In de PZC ontkent de advocaat van Thermphos de beschuldigingen. Hij geeft toe dat Gaydamak in eerste instantie Thermphos wilde overnemen. Maar vervolgens zou Galmor alle banden met Gaydamak rigoureus hebben doorgesneden. Die 50 miljoen was dan dus écht van hemzelf. De advocaat suggereert dat de zaak-Gaydamak een politiek proces is (de Rus is een goede vriend van de ook niet geheel onomstreden premier Netanyahu) waarin Thermphos ten onrechte wordt meegesleept.

Volgens de advocaat is het dan ook niet opportuun om Galmor ontslag te laten nemen als bestuursvoorzitter. ‘Een vertrek zou suggereren dat er toch iets van waar is’.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

bron: PZC

Onderwerpen