Altijd al benieuwd geweest of uw huidige batchproces zou zijn te vervangen door een schoner en veiliger continuproces op microschaal, maar nooit geweten waar u de apparatuur vandaan moest halen om het uit te proberen? Speciaal daarvoor introduceert FutureChemistry uit Nijmegen de FlowStart, een complete beginset voor flow chemistry. Tijdens het NCCC-katalysecongres in Noordwijkerhout beleefde hij begin deze maand zijn première. De Europese lancering heeft volgende maand plaats tijdens de vakbeurs Achema in Frankfurt.

Het hart van de FlowStart wordt gevormd door verwisselbare glazen microreactoren, aangeleverd door de Twentse specialist Micronit. Er zijn drie basisuitvoeringen. Allereerst is er een buisreactor in vier varianten, met inwendige volumes van 0,3 tot 13 µl. Dan is er een statische menger, ontworpen voor zeer korte verblijftijden, en tot slot een druppeltjesgenerator in twee uitvoeringen. Voor wie niet kan kiezen is er een voordelige assortimentsverpakking die een of twee exemplaren van elk model bevat. En mocht het ideale type er niet tussen zitten, dan is het ook mogelijk om een eigen ontwerp te bestellen.

De microreactoren worden geleverd in een groen plastic houdertje, dat zich eenvoudig laat inklemmen in een koel- en verwarmingsblok met Peltierelementen. Een bijpassende temperatuurregelaar en twee precisie-plunjerpompjes (een soort gemotoriseerde injectiespuiten, met een debiet van 0,73 µl tot 35 ml/h) maken het pakket compleet.

PYRROOLSYNTHESE

Zoals gezegd is het een instapmodel. Het is niet geoptimaliseerd voor een of andere specifieke reactie; kopers mogen helemaal zelf bedenken wat ze ermee willen uittesten. Te denken valt aan proeven met biokatalyse, maar ook aan klassieke organische processen. Een voorbeeld was te zien tijdens de laatste PAC-posterwedstrijd, waar Ruth Segers een tweede prijs won met haar vertaling naar flowchemie van de Paal-Knorr pyrroolsynthese.

FutureChemistry is overigens een spin-off van de Radboud Universiteit. Oprichter prof. Floris Rutjes verdiende er eind vorig jaar de titel Most Entrepreneurial Scientist of the Netherlands mee, tijdens een bijeenkomst van het Innovatieplatform. Behalve met Micronit werkt FutureChemistry ook samen met Flowid, het bedrijf van de Eindhovense hoogleraar Jaap Schouten, dat zich richt op implementatie van micro-reactortechnologie voor productiedoeleinden. Later dit jaar opent men daar een applicatielab waar de FlowStart en andere micro-hardwareplatforms worden gedemonstreerd.

www.futurechemistry.com/flowstart

www.flowid.nl

Bron: C2W Life Sciences 7, 4 april 2009

Onderwerpen