Laserpuls kweekt kristal waar en wanneer u dat wilt

Met 7 nanoseconden lange pulsen van een nabij-infraroodlaser kun je de krisallisatie op gang brengen van een oververzadigde kaliumsulfaat- of lysozymoplossing die is gedispergeerd in een agarosegel. Dat schrijft Andrew Alexander (University of Edinburgh, Schotland) op de website van JACS.

Alexander bouwt voort op een ontdekking die in 1996 bij toeval is gedaan door Bruce Garetz (New York University, Brooklyn). Die nam waar dat een ureumoplossing in water uitkristalliseerde als er laserpulsen op vielen.

Het gebruik van agarosegel is nieuw. Het voordeel is dat de gel de te kristalliseren stof op z’n plek houdt. Elke laserpuls levert maar één kristal op. Je kunt het licht zelfs zó afstellen dat de kristallisatie alleen optreedt op het kruispunt van twee bundels. Zo kun je uiterst artistieke 3D-patronen van kristalletjes in je gel kweken.

Wat het achterliggende fysische mechanisme is, is nog totaal onduidelijk. Alexander suggereert dat het misschien iets met beïnvloeding van de ladingsverdeling op de aanwezige moleculen te maken zou kunnen hebben.

Tot nu toe heeft Alexander het alleen maar uitgeprobeerd met gemakkelijk te kristalliseren stoffen, zoals kaliumchoride en lysozym-eiwit. Dat dit trucje met álle eiwitten lukt en dat lasers écht de potentie hebben om uit te groeien tot een onmisbaar hulpmiddel voor röntgenkristallografie-structuurbepaling, durft hij eigenlijk niet eens hardop te hopen. Maar wie weet?

bron: naturenews

Onderwerpen