In Zweden is de eerste brandstofcel gepresenteerd die elektriciteit produceert als je hem opneemt in de menselijke bloedsomloop. Je kunt er al een kleine display mee voeden, melden Zweedse en Russische onderzoekers in RSC Advances.

Ze hebben hem nog niet echt geïmplanteerd maar wel extern, via een katheter, aangesloten op de rechterarm van een menselijke vrijwilliger. Er kwam toen maximaal 0,74 microwatt uit bij een spanning van 0,16 V. Dat bleek genoeg om een boodschap te toveren op een energiezuinige e-ink-display.

Het simpele celletje bevat twee natuurlijke redoxenzymen: cellobiose-dehydrogenase op de anode en bilirubine-oxidase op de kathode. Samen bewerkstelligen die een redoxreactie waarbij glucose in het bloed wordt omgezet in 2-glucono-1,5-lacton en zuurstof in water. De vrijkomende energie kan worden afgetapt in de vorm van een elektronenstroom.

Het geheel heeft een buitendiameter van 6 mm, wat volgens de onderzoekers ook ongever de buitendiameter is van een typische ader vlak onder de huid van een menselijke arm. Daar zou je hem dus chirurgisch in moeten kunnen monteren.

In vitro zijn dergelijke brandstofcellen al vaker gerealiseerd; dan werken ze echter maar eventjes omdat glucose en zuurstof snel opraken wanneer je het bloed niet voortdurend ververst. Er schijnen er ook al een paar te zijn getransplanteerd in proefdieren, maar voor zover bekend is dit de eerste geslaagde proef met stromend menselijk bloed. Daar zitten allerlei componenten in die de redoxreactie kunnen verstoren, en het bewijs is nu dus geleverd dat een brandstofcel ook onder die omstandigheden kan functioneren.

Of er al plannen zijn om daadwerkelijk zo’n cel in iemands arm te zetten, staat er niet bij.

bron: RSC