FDA werkt aan richtlijnen voor transgeen vlees

De Amerikaanse voedselwaakhond FDA heeft concept-richtlijnen gepubliceerd voor het houden van genetisch gemodificeerde dieren als huisdier, medicijnfabriek of vleesleverancier. De richtlijnen geven aan wat producenten moeten doen om hun transgene dieren officieel goedgekeurd te krijgen. Daarmee wordt in feite de deur opengezet voor commercialisering van transgeen vlees.

Om houvast op de bedrijfstak te krijgen heeft de FDA een verrassende truc bedacht. Het extra DNA, dat in de dieren wordt gezet, wordt voortaan beschouwd als een ‘nieuw diergeneesmiddel’ in het kader van de Food, Drug and Cosmetic Act uit 1938. En omdat zulk DNA in de praktijk op een willekeurige plek in het genoom van de gastheer terechtkomt, is het bij elk experiment opnieuw een nieuw medicijn. Dat laatste geldt uiteraard niet wanneer je met de gemodificeerde dieren gaat doorfokken.

Producenten hebben de richtlijn met gejuich begroet, omdat ze eindelijk duidelijkheid krijgen over de commerciële kansen van hun genetische experimenten.

Consumentengroeperingen zijn minder gelukkig: ze vinden de richtlijnen veel te vaag. Bovendien zien ze aankomen dat de beoordeling achter gesloten deuren plaatsvindt, net zoals bij ‘gewone’ geneesmiddelen, en dat de consument maar moet afwachten of de FDA er dit keer géén potje van maakt.

bron: NatureNews

Onderwerpen