De Europese Commissie (EC) heeft de eerste ebolavaccinatie officieel goedgekeurd, staat in een persbericht van de EC.

Sinds de uitbraak van het ebolavirus in West-Afrika in 2014 is er hard gewerkt aan het vaccin. Ervebo, zoals het vaccin heet, is in twee projecten ontwikkeld, geleid door het Innovative Medicines Initiative. In onder andere het Academisch Ziekenhuis Leiden vonden de eerste analyses en tests plaats, en Merck Sharp & Dohme ontwikkelden het daarna door en brengen het nu op de markt.

Ervebo is een gentechnologisch vaccin dat met slechts een enkele dosis al bescherming biedt tegen ebola, en is reeds met groot succes ingezet in de Democratische Republiek Congo die met een uitbraak te maken heeft. Vanwege de hoge nood – de WHO noemde het ‘een noodsituatie van internationaal belang op het gebied van de volksgezondheid’ – is het voorstel van de European Medicines Agency om het vaccin goed te keuren binnen vier weken aangenomen door de EC, waar het normaal meer dan twee maanden kost. Het is momenteel ook aan goedkeuring onderhevig bij de Food and Drug Administration in de VS.

Merck wil in Duitsland beginnen met de productie van het vaccin, dat dan beschikbaar moet komen in de tweede helft van 2020.