Elektronische sigaretten vervuilen de lucht minder dan gewone, maar ze laten omstanders wel degelijk meeroken. Dat concluderen onderzoekers van het Fraunhofer-Institut für Holzforschung in Braunschweig die dit, waarschijnlijk voor het eerst, onder gecontroleerde omstandigheden hebben uitgeprobeerd.

Zo’n e-sigaret bevat gewoonlijk geen tabak maar een mengseltje van vluchtige stoffen, met of zonder nicotine, dat wordt verdampt door een verwarmingselementje op batterijen. Volgens de Fraunhofer-onderzoekers zijn er al 2 miljoen Duitsers aan verslingerd, wellicht omdat je er daar gewoon reclame voor schijnt te mogen maken - in Nederland mag dat niet omdat e-sigaretten hier als geneesmiddel worden beschouwd.

In Braunschweig hebben ze nu vrijwilligers laten trekken aan een aantal verschillende merken e-sigaret, in een testruimte van 8 kubieke meter. Bovendien werd een deel van de damp opgevangen in een glazen fles voor verdere analyse.

Het onlangs in het tijdschrift Indoor Air gepubliceerde resultaat kwam ongeveer overeen met de verwachtingen. E-sigaretten scheiden duidelijk minder ultrafijne vaste deeltjes uit dan gewone, wat niet zo vreemd is omdat er niets verbrandt. Ook de uitstoot van vluchtige organische stoffen is lager. Maar met name propyleenglycol, dat als oplosmiddel dient voor de aroma-cocktail, komt wel degelijk vrij.

Het ios dus in elk geval niet waar dat e-sigaretten vrij van meerook-effecten zijn. Of het erg is, is een tweede: over de schadelijkheid van het inademen van propyleenglycol schijnt binnen de medische wetenschap geen consensus te bestaan. Er wordt bij aangetekend dat propyleenglycol ook vaak wordt gebruikt als tabaksadditief, en dat het dus ook vrijkomt uit klassieke sigaretten.

Medeauteur Tobias Schripp vindt het intussen vooral kwalijk dat producenten van e-sigaretten vaak niet eens vermelden wat er precies in hun geurcocktails zit, zodat e-rokers maar moeten afwachten wat ze allemaal binnenkrijgen.

bron: Fraunhofer-Gesellschaft

Onderwerpen