Aluminiumsmelterij Aldel maakt toch nog een doorstart. Binnen drie jaar moet er een aansluiting liggen op het Duitse elektriciteitsnet die de energievoorziening weer betaalbaar maakt, kwam grootaandeelhouder Gary Klesch donderdag persoonlijk vertellen aan de (inmiddels ex-)werknemers.

Achteraf blijkt al langer te worden gewerkt aan het bedrijfsklaar maken van delen van de smelterij. Die ging eind vorig jaar failliet omdat de lage aluminiumprijs niet meer opwoog tegen de hoge Nederlandse elektriciteitstarieven.

Inmiddels is die aluminiumprijs weer iets gestegen. Maar belangrijker is dat er eindelijk overeenstemming is over de rechtstreekse stroomkabel naar Duitsland. Die moet het mogelijk maken om elektriciteit te betrekken tegen het Duitse tarief, dat door overheidssubsidies op groene stroom min of meer kunstmatig laag wordt gehouden.

De kabel wordt niet alleen betaald door Aldel. Ook het havenbedrijf Groningen Seaports en enkele andere bedrijven in de omgeving betalen mee.

Overigens is hij op zijn vroegst in 2016 klaar. De herstart van Aldel zou begin 2015 al moeten plaatshebben. Kennelijk is Klesch bereid het verlies tijdelijk aan te zuiveren nu hij zeker weet dát die kabel er komt.

Van een proefballonnetje om zo lang stroom van de Delesto-warmtekrachtcentrale te betrekken en die te subsidiëren als zijnde groene energie zodat Brussel niet kan gaan piepen, is de laatste tijd niets meer vernomen. Maar wie weet.

bron: NOS, Volkskrant