Salinomycine.

Eerste stof die selectief stamcellen in tumoren doodt

Voor het eerst is een verbinding ontdekt die selectief stamcellen in tumoren doodt. Dat claimt althans MIT-onderzoeker Piyush Gupta in het tijdschrift Cell.

Die stamcellen zijn de meest schadelijke cellen in een tumor: ze zorgen voor de groei en zijn vaak het beste bestand tegen bestraling en chemoherapie.

De stof in kwestie is het antibioticum salinomycine (C42H70O11). In vitro is hij 100 keer effectiever tegen stamcellen in borsttumorweefsel dat het bekende chemotherapiemiddel Taxol. Ook bij muizen blijkt hij de tumrogroei te remmen.

Gupta en collega’s ontdekten de kracht van salinomycine dankzij een nieuwe high throughput-testmethode, gebaseerd op een borstkankercelcultuur met een kunstmatig sterk verhoogd stamcelgehalte. Met deze test screenden ze 16.000 bestaande stoffen.

Er kwamen 32 veelbelovende kandidaten uit,. Slechts een handvol daarvan was in voldoende grote hoeveelheden te verkrijgen om de proeven te kunnen voortzetten op een normaal tumorcelkweekje. Van die shortlist voldeed salinomycine verreweg het beste.

Hoe de stof de stamcellen precies doodt is nog niet duidelijk. De antibacteriële eigenschappen zullen er echter weinig mee te maken hebben, gokt Gupta.

bron: Cell Press

Onderwerpen