Nog even en iedereen kan zichzelf sequensen

Aan één sequenser, twee assistenten en een kleine 50.000 dollar heb je als hoogleraar tegenwoordig genoeg om je eigen genoom in kaart te brengen. Dat meldt Stephen Quake (Stanford University) op de website van Nature Biotechnology.

“Wat vroeger evenveel kostte als een Boeing 747 en waar je een team voor nodig had dat dat halve vliegtuig vulde, kan nu voor de prijs van een luxe sedan - en die zit óók maar half vol”, zo juicht de universiteit in een persbericht.

Quake gebruikte de gloednieuwe Heliscope Single Molecule Sequencer, een product van Helicos Biosciences uit Cambridge, Massachusetts. Zoals de naam al zegt heeft dit apparaat genoeg aan één DNA-molecuul, dat niet van tevoren hoeft te worden vermenigvuldigd. Het werk van Quake en zijn collega’s vormt tevens de bevestiging dat de Heliscope SMS nauwkeurig genoeg is voor dit soort sequensingklusjes.

Quake weet nu dat er een zeldzame erfelijke hartafwijking voorkomt in zijn familie, iets wat die familie altijd al vaag vermoedde. Ook blijkt hij drager van een mutatie die volgens sommigen leidt tot ‘increased disagreeability’. Maar ja, zegt hij, dát had zijn vrouw hem ook kunnen vertellen, en anders de decaan wel.

Volgens de hoogleraar is de tijd nu niet ver meer dat sequensen van mensen een routineklusje wordt dat elk lab kan opknappen. “It’s really democratizing the fruits of the genome revolution and saying that anybody can play in this game... It’s going to unleash an enormous amount of creativity and really broaden the field.”

bron: Stanford

Onderwerpen